Бракувана кола

Бракуването на един автомобил е участ, която застига 98% от колите, които някога са били произведени. В редки случаи, някои стари автомобили попадат в колекциите на ценители под формата на музеен експонат или възстановен ретро автомобил.

Това, което се случва с останалите 98% е процесът на рециклиране, който може да отнеме от 2 часа до 12 часа, в зависимост от типът на колата (с двигател с вътрешно горене или електрическа), както и видът на рециклационното депо.

Способността на Kolazaskrap.bg да изкупува коли за скрап, които после да бракува и разкомплектова намалява времето за рециклиране с 40%, с което прави запазването на екологичните показатели на България, значително по-достижима цел.

В този текст ще засегнем именно темата по процеса на рециклиране и бракуване на един автомобил.

Етапите по бракуване на кола

Самият процес по бракуване на един автомобил започва с вашето решение това да се случи. Каквато и да е причината да вземете това решение, крайният резултат е един – обаждане на услуга за бракуване на коли, предаване на автомобила на Kolazaskrap.bg и взимане на пара.

За финализиране на процесът се отива до КАТ, за да подадете съответстващата на процеса по бракуване документация, след което колата вече не се води на ваше име и не плащате данъци за нея.

Качване на автомобила

Първият етап на бракуване на кола, след като сте се обадили и извикали един от нашите мобилни екипи, е това колата да се качи на рапатрак. За да протече този процес по възможно най-гладък начин е нужно да:

  • Обявите дали кола може да се движи или трябва специализиран транспорт;
  • Дали автомобилът може да завива;
  • Дали автомобилът има спирачки и дали пали;
  • При възможност да закарате колата на лесно достъпен паркинг.

Разкомплектоване

След като колата се качи на транспортната платформа, вие получавате уговорените пари за нея и предавателен протокол (той ви трябва за КАТ). Важно е да не забравите да свалите номерата, тъй като трябва да ги предадете на КАТ при обявяване на брака.

При транспортиране на самата кола се започва процесът по разкомплектоване, който се изразява в сваляне на ценни части от самия автомобил – двигател, акумулатор, катализатор, скоростна кутия и прочее.

В България пазарът на авточасти втора употреба е доста добре развит и този процес на розкомплектоване ни позволява да ви предложим по-добри цени за вашия автомобил.

Преработка на ценни метали

Ценни метали от автомобил

След като колата се разглоби и по-ценните части се свалят от нея, тя преминава през преса, която я оформя в малки квадрати.

Тези квадрати се преработват за различните метали, като се пускат в мелачка, която раздробява металите на заготовки с размер не по-голям от 5см в дължина.

Те минават през конвейер с магнити, като феродните метали остават, а немагнитните метали падат в друг контейнер и автоматично се сортират по вид.

Рециклиране на неметални материали в суровини

Остава процесът по рециклиране на неметални суровини като стъкло, кожа, тапицерия, пластмаса от таблото и компоненти по колата и прочее.

Понякога тези компоненти могат да бъдат запазени, особено ако колата е от особено търсен модел, но при автомобили претърпели сериозни щети, всички суровини се рециклират.

Заготовките, като стъкла, пластмаси и прочее, се предават на други центрове за рециклиране, за да се въведат отново в производствените процеси на страната.

 

Бракувайте автомобила си

Желаете да бракувате стария си автомобил? Доверете се на KolaZaSkrap.bg

Обадете се!

 

Иван Владимиров

Иван Владимиров е автор на блога на KolaZaSkrap.bg, лидер в рециклирането. От ранна детска възраст развива интерес към автомобили, което го води до професионално развитие в автомобилното инженерство. Иван привлича широка аудитория с уникалния си поглед върху автомобилната индустрия и се утвърждава като авторитет в своята ниша. Целта му е да разяснява тънкостите в сферата и да променя начина, по който хората разбират и ценят своите коли.

Оценка: 4.56 / 5 (110 мнения)