Опазване на околната среда

Нашата дългогодишна практика в изкупуването на коли за скрап ни показа, че това има изключително голямо значение за опазването на околната среда. В България все още могат да се видят стари автомобили в занемарено състояние, които заемат паркоместа от години.

Освен, че това не е никак красива гледка, тези автомобили са големи замърсители за околната среда. Една кола тежи над 1 тон, а щом тя е стара и неизползваема това автоматично я превръща в 1 тон отпадъци.

Най-лесният начин да се отървете от ненужния автомобил, който колкото и да ви се иска няма да се завърне към живота е да го предадете за скрап. По този начин вие може да допринесете много за опазването на околната среда.

В следващите редове ви представяме няколко начина, по които изкупването на коли за скрап подпомага опазването на природата.

Намаляване на емисиите на въглероден диоксид

Ако все още се движите със стар автомобил някога замисляли ли сте се колко много вредни емисии отделя той в природата. Щом се вземете решение да дадете старият си автомобил за скрап вие автоматично вземете и решението да намалите въздействието на колата и отделянето на вредни емисии, които тя генерира.

Замяната на стари автомобили с по-нови с по-икономична енергийна система значително ще подобри състоянието на въздуха.

Рециклиране на материалите от старите коли

Всички ламарини, метали и други видове материали, които се съдържат в стария автомобил могат да бъдат рециклирани или повторно използвани за производството на нови коли.

Изкупуването на колите за скрап предоставя възможност за отделяне и рециклиране на цветни метали, пластмаси, стъкло и други материали, които влизат в конструкцията на автомобила. Това намалява нуждата от добиване на нови суровини и ресурси, което спомага за намаляване на екологичния отпечатък и запазване на околната среда.

Превенция от замърсявания

Старите автомобили, които не са обслужвани отдавна или просто са амортизирани до краен предел могат да са причина за много замърсявания. В това число най-често влиза изтичането на масло или други вредни вещества от колата. Те могат да достигнат в дълбочина на почвата или да замърсят водата в близост.

Изкупуването на такива коли за скрап гарантира, че те ще бъдат обработени по правилния начин, без да причиняват вреди за околната среда.

Оптимизация на ресурсите

Всяка една кола може да пази здрави части, колкото и стара да е тя. След като колата се предаде за скрап от нея се отделят тези части, които могат да се използват повторно или да се рециклират. Така се прави оптимизация на здравите части и се намалява използването на енергийни ресурси за създаването на нови материали.

Иван Владимиров

Иван Владимиров е автор на блога на KolaZaSkrap.bg, лидер в рециклирането. От ранна детска възраст развива интерес към автомобили, което го води до професионално развитие в автомобилното инженерство. Иван привлича широка аудитория с уникалния си поглед върху автомобилната индустрия и се утвърждава като авторитет в своята ниша. Целта му е да разяснява тънкостите в сферата и да променя начина, по който хората разбират и ценят своите коли.

Оценка: 4.56 / 5 (99 мнения)