Замърсен въздух

Макар и да не са единственият и най-тежкият, автомобилите, особено тези задвижвани от двигател с вътрешно горене, са значителен източник на замърсяване на въздуха.

Изгарянето на изкопаеми горива като бензин и дизел води до изпускането във въздуха на няколко вида замърсители, сред които парникови газове като въглероден диоксид, прахови частици, азотни оксиди и летливи органични съединения. Голяма част от тях или директно повлияват озоновия слой или си взаимодействат с други компоненти в атмосферата и довеждат до неговото компрометиране.

Как да подобрим качеството на въздуха, с оглед вредните емисии, които автомобилите ни изпускат? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да дадете своя принос в опазването на екологията на планетата или поне в ограничаване на вредното влияние върху нея.

Поддържайте автомобила си в добро състояние

На първо място трябва автомобилът ви да бъде напълно изправен, за да ограничите вредното му влияние върху въздуха, особено, когато става въпрос за стари коли. Редовното обслужване може значително да намали емисиите. Уверете се, че двигателят ви е в добро състояние, въздушните и горивни филтри са чисти и изпускателната система функционира оптимално.

Поддържайте подходящо налягане в гумите. Недостатъчно напомпаните гуми може да увеличат разхода на гориво и от там – вредните емисии. Затова редовно тествайте налягането в тях и се придържайте към препоръките на производителя в тази насока.

Придобийте екологични навици на шофиране. Избягвайте внезапното ускоряване и рязкото спиране, поддържайте по-постоянна скорост и когато е възможно, използвайте круиз контрол на магистралата. Намалете работата на колата на празен ход, тъй като тогава автомобилът произвежда ненужни емисии. Съвременните двигатели използват по-малко гориво при рестартиране, отколкото при празен ход за продължителен период над минута.

Използвайте качествено гориво и обмислете използването на добавка, която да подпомогне почистването на двигателя и намаляването на емисиите.

Обмислете модификации за подобряване екологията на автомобила като монтиране на каталитичен преобразувател за намаляване на емисиите.

Използвайте автомобила си при необходимост

Помислете за по-добра алтернатива, когато не е напълно необходимо да използвате автомобила си. Нерядко публичният транспорт се оказва дори по-удобен, в ситуации, когато следва да паркирате на оживено място или когато отивате на обществено събитие, на което се очаква да има много хора.

По-късите разстояния може да обхващате с електрическа тротинетка или велосипед или конвенционални такива.

Споделеното пътуване също помага за ограничаване на емисиите.

Дайте стария автомобил за скрап

Като компания за коли за скрап, няма как да не изтъкнем екологичността на решението да се сбогувате с твърде стария автомобил, който не само замърсява въздуха, но и носи само допълнителни разходи на стопанина си. Избирайте винаги лицензирани предприятия за коли за скрап, които ще се погрижат за рециклиране на материалите, които могат да бъдат използвани повторно.

Иван Владимиров

Иван Владимиров е автор на блога на KolaZaSkrap.bg, лидер в рециклирането. От ранна детска възраст развива интерес към автомобили, което го води до професионално развитие в автомобилното инженерство. Иван привлича широка аудитория с уникалния си поглед върху автомобилната индустрия и се утвърждава като авторитет в своята ниша. Целта му е да разяснява тънкостите в сферата и да променя начина, по който хората разбират и ценят своите коли.

Оценка: 4.56 / 5 (132 мнения)