изкупуване на акумулатори

Изкупуване на акумулатори

Когато става въпрос за бракуване на кола, един от основните въпроси, които естествено изникват на притежателя на остарялото возило е „Какво да правя с акумулатора?“. В никакъв случай не го изхвърляйте в контейнера! Акумулаторът съдържа вредни за околната среда химични вещества, които могат да окажат значително отрицателно въздействие върху природата.

Дори и в стария ви акумулатор вече да няма признаци на живот, все още може да извлечете полза от него. Как? Просто намерете място, на което се изкупуват стари акумулатори.

Трябва ли акумулаторът да има заряд, за да бъде предаден за изкупуване

Не, не е необходимо. Неговата стойност при изкупуване не се определя от това доколко се е запазила основната му функция. Фирмите, които предлагат изкупуване на акумулатори всъщност се занимават с тяхното рециклиране.

Това означава, че няма абсолютно никакво значение за сумата, която ще получите като крайна цена за изкупуването дали акумулаторът реално може още да работи според своето основно предназначение.

От какво зависи цената за изкупуване на акумулатори

Основния показател, спрямо който ще бъде изчислена сумата, която ще ви бъде изплатена при предаване на стария акумулатор за рециклиране е теглото на акумулатора. Обикновено фирмите, които се занимават с изкупуване на акумулатори предлагат конкретна цена за килограм и съответно може предварително да изчислите каква ще е крайната сума, която ще получите.

Какво се случва с предадения за рециклиране акумулатор

Първо акумулаторът се разбива на малки парчета с помощта на автоматизирана мелница с чук. Парчетата се вливат в контейнер, в който по-тежките материали като например олово, остават на дъното, а по-леките, например пластмаса остава на повърхността. След това пластмасовите частици се отстраняват, а течните елементи се изцеждат.

Пластмасата от акумулатора се пресова на пелети, които се използват за произвеждането на нови кутии за акумулатори. Оловото се претопява и преобразува на оловни плочи, които се използват за повторно създаване на оловни компоненти за нови автомобилни батерии. Отцедената киселина се преработва до натриев сулфат, който се използва в производството на препарати, текстил, стъкло и др.

Препоръки при предаване на акумулатори за изкупуване

Най-важната препоръка, която от KolaZaSkrap.bg можем да ви дадем е да намерите компания за рециклиране, която притежава лиценз за извършване преработка на стари акумулатори. Иначе няма гаранция, че киселината от акумулатора ще бъде изхвърлена по предвидения в законодателството безопасен за природата начин.

Разгледайте предварително условията за ценообразуване в конкретните фирми, които сте набелязали. Така ще си гарантирате получаването на най-добрата цена.

Дори и да не ви изглежда, че сумата си заслужава, основната причина за рециклирането на акумулатора е грижа за околната среда, затова не бива да неглижирате необходимостта от предаване на батерията на лицензирано за целта място.