изкупуване на акумулатори

Когато става въпрос за бракуване на кола, един от основните въпроси, които естествено изникват на притежателя на остарялото возило е „Какво да правя с акумулатора?“. В никакъв случай не го изхвърляйте в контейнера! Акумулаторът съдържа вредни за околната среда химични вещества, които могат да окажат значително отрицателно въздействие върху природата.

Дори и в стария ви акумулатор вече да няма признаци на живот, все още може да извлечете полза от него. Как? Просто намерете място, на което се изкупуват стари акумулатори.

Трябва ли акумулаторът да има заряд, за да бъде предаден за изкупуване

Не, не е необходимо. Неговата стойност при изкупуване не се определя от това доколко се е запазила основната му функция. Фирмите, които предлагат изкупуване на акумулатори всъщност се занимават с тяхното рециклиране.

Това означава, че няма абсолютно никакво значение за сумата, която ще получите като крайна цена за изкупуването дали акумулаторът реално може още да работи според своето основно предназначение.

От какво зависи цената за изкупуване на акумулатори

Основния показател, спрямо който ще бъде изчислена сумата, която ще ви бъде изплатена при предаване на стария акумулатор за рециклиране е теглото на акумулатора. Обикновено фирмите, които се занимават с изкупуване на акумулатори предлагат конкретна цена за килограм и съответно може предварително да изчислите каква ще е крайната сума, която ще получите.

Какво се случва с предадения за рециклиране акумулатор

Първо акумулаторът се разбива на малки парчета с помощта на автоматизирана мелница с чук. Парчетата се вливат в контейнер, в който по-тежките материали като например олово, остават на дъното, а по-леките, например пластмаса остава на повърхността. След това пластмасовите частици се отстраняват, а течните елементи се изцеждат.

Пластмасата от акумулатора се пресова на пелети, които се използват за произвеждането на нови кутии за акумулатори. Оловото се претопява и преобразува на оловни плочи, които се използват за повторно създаване на оловни компоненти за нови автомобилни батерии. Отцедената киселина се преработва до натриев сулфат, който се използва в производството на препарати, текстил, стъкло и др.

Препоръки при предаване на акумулатори за изкупуване

Най-важната препоръка, която от KolaZaSkrap.bg можем да ви дадем е да намерите компания за рециклиране, която притежава лиценз за извършване преработка на стари акумулатори. Иначе няма гаранция, че киселината от акумулатора ще бъде изхвърлена по предвидения в законодателството безопасен за природата начин.

Разгледайте предварително условията за ценообразуване в конкретните фирми, които сте набелязали. Така ще си гарантирате получаването на най-добрата цена.

Дори и да не ви изглежда, че сумата си заслужава, основната причина за рециклирането на акумулатора е грижа за околната среда, затова не бива да неглижирате необходимостта от предаване на батерията на лицензирано за целта място.

Често задавани въпроси

Каква е стойността на стария акумулатор?
Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото стойността на акумулатора зависи от няколко фактора. В това число се включват размера на акумулатора, марката и състоянието му.
За определяне на стойността на акумулатора е от изключителна важност да се определи текущата пазарна цена на свинеца.
Това е ценен метал, който се съдържа във всеки акумулатор. Високата цена на свинеца на пазара осигурява и висока изкупна цена на стария акумулатор.
До колкото марката и модела, някои акумулатори имат по-голяма стойност поради качеството или специфичните характеристики на производителя, което ги прави и по-търсени.
Какво става с изкупените акумулатори?
След като предадете акумулатор за изкупуване следва пренасянето му до специализирани рециклиращи центрове или предприятия за преработка на акумулатори. Там се извършва процесът на разглобяване на акумулатора и класификацията на отделните му части като свинец, полимер, киселини и други.
Това е важно за правилното рециклиране на акумулатора, защото се отделят вредните за околната среда части.
Тук е важно да отбележим, че за безопасността си, трябва да носите подходящи защитни ръкавици и очила, когато работите с акумулатори. Акумулаторът трябва да е изключен и не е свързан със захранващия източник.
Как да подготвя стария акумулатор за продажба?
Ако се готвите да продадете стария си акумулатор на изкупуваща фирма, то трябва да отделите малко време, за да го подготвите. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат за това:
• Поставете изолационна лента или защитни капачета на контактите за клемите.
• Обвийте акумулатора в пластмасова или непромокаема материя, за да предотвратите изтичането на киселина и други проблеми по време на преноса.
• Ако акумулаторът е свързан с приспособления или автомобил, отстранете го преди да го продадете.
Съветваме ви винаги да внимавате за вашата безопасност и да използвате подходящи защитни ръкавици и очила.
Също така се убедете, че акумулаторът не е свързан със захранващ източник.
Какво се случва със съдържанието на акумулаторите при рециклиране?
Преди акумулаторите да бъдат рециклирани те се разглобяват, за да може да се отстранят различните компоненти. Следва тяхното сортиране, за да може всеки една част да бъде рпавилно рециклирана.
Една от най-важните части, поради които се рециклират акумулаторите е свинецът. Той може да бъде преработен, за да се използва за направата на нови акумулатори.
Полимерите в акумулатора също се рециклират с цел използване в други изделия, а киселините се неутрализират или се преработват в химически съставки.
Процесите по рециклиране на акумулаторите трябва да бъдат оптимизирани по начини осигуряващи ефективност, безопасност и екологичност за постигане на максимален ефект.


Иван Владимиров

Иван Владимиров е автор на блога на KolaZaSkrap.bg, лидер в рециклирането. От ранна детска възраст развива интерес към автомобили, което го води до професионално развитие в автомобилното инженерство. Иван привлича широка аудитория с уникалния си поглед върху автомобилната индустрия и се утвърждава като авторитет в своята ниша. Целта му е да разяснява тънкостите в сферата и да променя начина, по който хората разбират и ценят своите коли.

Оценка: 4.57 / 5 (122 мнения)