спиране на кола от движение

Спиране на кола от движение

Много хора използват понятието „спиране на кола от движение“ като синоним на бракуването на коли. Да, при бракуване на автомобил е необходимо той да бъде спрян от движение чисто документално, но двете понятия не са напълно еквивалентни. В тази публикация ще се опитаме да ви предадем лесно разбираема информация какво точно означава автомобилът да бъде спрян от движение и в кои ситуации това е необходимо да бъде извършено.

Какво представлява временното спиране на кола от движение

Всъщност тук става въпрос за документалното уреждане на ситуация, в която се знае, че за определен период занапред автомобилът няма да бъде използван. Причините за това може да са различни, като ще бъде необходимо те да бъдат изложени пред КАТ при подаване на заявлението за спиране.

Временното спиране на автомобил от движение се предприема, когато собственикът на автомобила възнамерява да не го използва в рамките на продължителен период от време. Възможно е да бъде използвано като похват за ограничаване на достъпа до автомобила на други лица. Също така може да се използва в случаи, когато колата се е развалила и към момента не разполагате с време или средства за ремонта.

Целта е да се спре използването на автомобила за този период от време. Важно е да имате предвид, че дори когато молбата ви за временно спиране от движение на колата бъде уважена и съответно автомобилът ви вече се води като спрян от движение, местните данъци за МПС-то продължават да се дължат.

Докато трае периодът без експлоатация на автомобила, поради неговото спиране, собственикът на автомобила запазва правото си да извърши продажба на колата. Важно изискване тук е да са заплатени всички дължими данъци за автомобила.

Тъй като продажбата на МПС е формална сделка, която се осъществява с участието на нотариус, най-вероятно той ще провери дали сте изпълнили това свое задължение. Възможно е и той да ви потърси служебна бележка от КАТ с относимите данни.

Каква е разликата между спиране от движение и бракуване на кола

Бракуването на кола може да определим като трайно спирано от движение, при което не е възможно автомобилът да бъде пуснат обратно в експлоатация. Причината за това е, че автомобилът е предаден за рециклиране на лицензираните за това места.

Временното спиране на кола от движение от друга страна е обратимо, т. е. автомобилът може да бъде пуснат обратно в експлоатация. За целта e необходимо да бъде отстранен техническия проблем с возилото, ако това е била причината за неговото спиране. Следва проверка на изправността. Останалите стъпки са свързани с подаване на изискуемите от закона документи и заплащането на съответната такса.

За още полезна информация относно бракуването на коли и изкупуването на коли за скрап може да разгледате останалите статии в KolaZaSkrap.bg

4.4/5 - (21 votes)
Иван Владимиров

Иван Владимиров е автор на блога на KolaZaSkrap.bg, лидер в сферата на рециклирането. Иван развива интерес към автомобили още от ранна детска възраст, което го води до професионално развитие в областта на автомобилното инженерство.

Чрез уникалния си поглед върху автомобилната индустрия, Иван привлича вниманието на широка аудитория и става авторитет в своята ниша. Целта на Иван е да продължи да разяснява тънкостите в сферата и да променя начина, по който хората разбират и ценят своите коли.