Спрян от движение автомобил

Много хора използват понятието „спиране на кола от движение“ като синоним на бракуването на коли.

Да, при бракуване на автомобил е необходимо той да бъде спрян от движение чисто документално, но двете понятия не са напълно еквивалентни.

В тази публикация ще ви обясним какво точно означава автомобилът да бъде спрян от движение и в кои ситуации това е необходимо.

Спират ли от движение без преглед?

Да, движението с невалиден технически преглед е незаконно. Ако автомобилът ви няма валиден технически преглед, той може да бъде спрян от движение.

Това означава, че ще бъдете глобени с парична санкция, регистрационните табели на автомобила могат да бъдат свалени, и автомобилът ви няма да може да бъде управляван, докато не премине нов технически преглед и не се възстанови регистрацията.

Важно е да знаете, че това не само води до административни наказания, но и значително увеличава риска от пътни произшествия поради възможни технически неизправности.

Редовният технически преглед гарантира, че вашият автомобил е в безопасно състояние за движение по пътищата.

Какво представлява временното спиране на кола от движение

Временното спиране на автомобил от движение е документалното уреждане на ситуация, в която се знае, че автомобилът няма да бъде използван за определен период. Причините за това може да са различни и трябва да бъдат изложени пред КАТ при подаване на заявлението за спиране.

Тази мярка се предприема, когато собственикът на автомобила възнамерява да не го използва за продължителен период. Може да се използва и за ограничаване на достъпа до автомобила на други лица или когато колата е развалена и липсват средства за ремонт.

Важно е да знаете, че дори когато автомобилът е спрян от движение, местните данъци за МПС-то продължават да се дължат. Собственикът запазва правото си да продаде автомобила, ако всички дължими данъци са платени.

Каква е разликата между спиране от движение и бракуване на кола

Бракуването на кола означава трайно спиране от движение, при което автомобилът не може да бъде пуснат обратно в експлоатация, тъй като е предаден за рециклиране на лицензирани места.

Временното спиране на кола от движение е обратимо – автомобилът може да бъде пуснат обратно в експлоатация след отстраняване на техническия проблем и след проверка на изправността. Необходимите стъпки включват подаване на изискуемите документи и заплащане на съответната такса.

За още полезна информация относно бракуването на коли и изкупуването на коли за скрап, разгледайте останалите статии в KolaZaSkrap.bg

Иван Владимиров

Иван Владимиров е автор на блога на KolaZaSkrap.bg, лидер в рециклирането. От ранна детска възраст развива интерес към автомобили, което го води до професионално развитие в автомобилното инженерство. Иван привлича широка аудитория с уникалния си поглед върху автомобилната индустрия и се утвърждава като авторитет в своята ниша. Целта му е да разяснява тънкостите в сферата и да променя начина, по който хората разбират и ценят своите коли.

Оценка: 4.56 / 5 (136 мнения)