изкупуване на акумулаторни батерии

Как се рециклират акумулаторните батерии

Проди една или друга причина понякога се налага спешната смяна на акумулатора. Тези автомобилни батерии са много важни, защото на практика без тях автомобила не може да се използва.

Покупката на нова акумулаторна батерия ни на вежда на мисълта какво да правим със старата. Добрата новина е, че акумулаторните батерии могат да се рециклират и даже са най-рециклируемите батерии у нас.

Най-разпространените оловно-киселинни батерии съдържат между 60 и 80 % рециклирани олово и пластмаса, което е страхотен пример за това как могат да се използват вече старите и неработещи акумулаторни батерии.

Процеса по рециклиране на акумулаторните батерии

За да разберете напълно през какъв процес преминават акумулаторните батерии при рециклиране, първо трябва да ви запознаем малко повече с тяхното съдържание. Акумулаторните батерии са изградени от токсични метали като живак, олово, кадмий, кобалт, никел и литий. Друг основен компонент на акумулаторите е пластмасата.

Както може да си представите всеки един метал се рециклира по различен начин, затова след предаването на акумулаторните батерии те трябва да се разглобят и от тях да се отделят съответните метали.

Един от основните компоненти в състава на акумулатора е свинеца, който се отделя от другите материали чрез топене. След това се от разтопения свинец може да се произведе свинцов лист, който да влезе в състава на новите батерии.

Акумулаторните батерии се рециклират на 90%, което означава, че повечето тежки метали в състава им подлежат на преработка и повторно използване.

Къде може да предадете за рециклиране стари акумулаторни батерии

Магазините за авточасти са едно от най-лесните и достъпни места, където може да предадете старите акумулаторни батерии за рециклиране. Може да го направите още, когато отивате да закупите нов акумулатор за вашия автомобил.

Много от големите магазини за авточасти имат програми за осъществяване на връзка с големи центрове за рециклиране, което гарантира, че старите акумулатори ще бъдат преработени и частите им ще послужат за направата на нови батерии.

В Западна Европа в много от големите градове има контейнери за електрони отпадъци, които са подходящо място за изхвърляне на стара акумулаторна батерия. За съжаление, тази практика не е толкова популярна в България. По-скоро е възможно да откриете фирма за скрап, която да дойде до дома ви и да транспортира отпадъци от подобен тип до обозначените за това места.

Рециклирането на акумулаторните батерии има положително влияние върху опазването на природата и природните ресурси. Това, че много голяма част от състава на батериите са метали, които са подходящи за рециклиране ни дава шанса да направим още една крачка към създаването по-устойчивия и екологичен начин на живот.

4.3/5 - (24 votes)
Иван Владимиров

Иван Владимиров е автор на блога на KolaZaSkrap.bg, лидер в сферата на рециклирането. Иван развива интерес към автомобили още от ранна детска възраст, което го води до професионално развитие в областта на автомобилното инженерство.

Чрез уникалния си поглед върху автомобилната индустрия, Иван привлича вниманието на широка аудитория и става авторитет в своята ниша. Целта на Иван е да продължи да разяснява тънкостите в сферата и да променя начина, по който хората разбират и ценят своите коли.