Процедура за предаване на кола

Най-бързият и изгоден начин да се отървете от превозно средство, негодно за употреба, е да го предадете за рециклиране. Трудно бихте намерили купувач, който би се интересувал от непотребна кола, но за сметка на това фирмите за коли за скрап търсят именно това.

Процедурата не е никак сложна, а в замяна на предадения скрап ще получите определена сума пари. Първата стъпка от процеса е да сравните предложенията на различните фирми, за да изберете най-изгодния за вас вариант.

Какво да подготвите при предаване на кола за скрап

След като вече сте избрали подходяща фирма за коли за скрап, следва да подготвите автомобила, както и необходимата документация. Процесът не е сложен и не изисква твърде големи усилия от ваша страна.

Тук ще изброим най-важните стъпки от процедурата при даване на кола за скрап, които не бива да пропускате, ако искате процесът да мине гладко и безпроблемно.

1. Документация

Не е необходимо да се плашите с мисълта за дълги опашки, тъй като документите, които трябва да подготвите, не са много. Нуждаете се от документ за самоличност и свидетелство за собственост и регистрация на автомобила.

Фирмата за коли за скрап ще изготви удостоверение за предаване на автомобила за разкомплектоване, което ще ви бъде необходимо по-късно при дерегистрацията на автомобила в КАТ.

2. Подготовка на автомобила

Необходимо е да свалите регистрационния номер, за да го предадете след това в КАТ или да го прехвърлите към новия си автомобил.

Уверете се, че сте прибрали всички ценни вещи от автомобила. Можете да свалите някои компоненти, които също да прехвърлите към новата кола, но това ще се отрази на сумата, която ще получите срещу скрапа.

Служителите на фирми за изкупуване на скрап преглеждат щателно автомобила, но все пак не е добре да се уверите, че не сте оставили никакви вещи, от които бихте се нуждаели.

3. Предаване

Фирмата за рециклиране на автомобили ще изпрати репатрак, който в уговорената дата ще пристигне на посочена от вас локация и ще откара автомобила до депо за разкомплектоване. В тази стъпка единственото, което се изисква от вас, е да сте на уреченото място с небходимите документи.

4. Дерегистрация

След като автомобилът е предаден, следва да отидете в КАТ с удостоверението за предаване за скрап и да подадете заявление за дерегистрация. В противен случай върху автомобила ще продължат да се начисляват данъци въпреки, че той вече не съществува.

Веднага щом превозното средство е дерегистрирано, информацията за това автоматично пристига и в общината, за да спрат да се трупат данъци.

Иван Владимиров

Иван Владимиров е автор на блога на KolaZaSkrap.bg, лидер в рециклирането. От ранна детска възраст развива интерес към автомобили, което го води до професионално развитие в автомобилното инженерство. Иван привлича широка аудитория с уникалния си поглед върху автомобилната индустрия и се утвърждава като авторитет в своята ниша. Целта му е да разяснява тънкостите в сферата и да променя начина, по който хората разбират и ценят своите коли.

Оценка: 4.56 / 5 (115 мнения)
 1. Здравейте!
  Прочетох статията и имам въпрос към нея.
  Предавайки автомобилът си за скраб и съответно получавайки сума пари за него плащам ли данък като физическо лице,този доход облага ли се?
  Същият въпрос важи и за компонентите на автомобилите при продажба на места предвидени за тази дейснот облага ли се доходът от тази продажба на катализатори,акумулатори и т.н ?
  Има ли общо с това,че това са еднократни сделки или с условието това да е единственият автомобил на физическото лице?

  1. Да, дължите данък физическо лице, който ние плащаме от Ваше име, за което Ви издаваме и документ

Коментарите са забранени.