Лична информация върху колата

Какво става с личната информация върху колата след продажбата за скрап

Замисляли ли сте се колко много лична информация може да пази вашият автомобил? Ако колата е оборудване със смарт системи, то вие често ги свързвате с телефона си или други лични устройства. По този начин автомобилът ви запазва информация за вашето местоположение, телефонен номер, имейл, музиката и още много неща, които не подозираме, че колите ни знаят за нас.

След като разгледахме какъв вид информация пази автомобилът ни и как го прави ще обърнем внимание на една ситуация. Тя е свързана с предаването на стара кола за скрап. В такива моменти малко хора се замислят колко много лична информация оставят за себе си в колата, с която се сбогуват.

Заедно с това да съберете всички персонални вещи от автомобила, трябва да отделите време и да изтриете личната информация, която колата запазва. Разбира се, че щом колата отива за скрап тя ще бъде разглобена или унищожена, но все пак в полза на вашата сигурност е да се погрижите за изтриването на личните данни, които може да сте оставили в системата на вашия автомобил.

Ето няколко стъпки, които да не пропускате преди да предадете колата си за скрап.

Изтриване на личната информация от системите в автомобила

Системите в колата ви могат да пазят информация, която дори не подозирате, че може да е там. Ако свързвате телефона си с Bluetooth към автомобила, то е възможно чрез него да се прехвърли важна информация към колата. Това може да включва списъкът ви с контакти или имейли. Използването на една и съща навигация или вкарването на домашният ви адрес в историята на GPS на вашата кола също се запазва.

Знаейки всичко това ви съветваме да проверите дали подобни лични данни са се записали в системите във вашия автомобил и ако да – да ги отстраните.

Нулиране на системата за разпознаване на лица и глас

Преди да предадете автомобила си за скрап се уверете, че сте нулирали системите за разпознаване на лица и глас, ако вашата кола разполага с такива. Съща така изтрийте всички запазени данни за глас и лица на хора, които са се возили във вашата кола.

Така ще запазите анонимността си след като дадете колата за скрап и няма да се притеснявате, че някои може да има толкова лични данни за вас и вашето семейство.

Изтриване на системи за синхронизация на данни

Не забравяйте също да изтриете достъпа до всички профили, към които сте свързали вашата кола. Това може да са приложения, през които сте слушали музика или сте използвали за навигация.

Ако не сте сигурни как да изтриете и нулирате информацията във вашата кола ви съветваме да се свържете със сервиз на производителя.

Рейтинг
Иван Владимиров

Иван Владимиров е автор на блога на KolaZaSkrap.bg, лидер в сферата на рециклирането. Иван развива интерес към автомобили още от ранна детска възраст, което го води до професионално развитие в областта на автомобилното инженерство.

Чрез уникалния си поглед върху автомобилната индустрия, Иван привлича вниманието на широка аудитория и става авторитет в своята ниша. Целта на Иван е да продължи да разяснява тънкостите в сферата и да променя начина, по който хората разбират и ценят своите коли.